Halal – kāda ir vārda nozīme, it īpaši gaļas un pārtikas rūpnieciskajā ražošanā

Daudzi nav saskārušies ar šo jēdzienu un nezina vārda halal nozīmi, kad redzēja to uz iepakojuma ar dažādiem produktiem. Šis termins nāca pie mums no islāma, kurā šis jēdziens ietver sevis kopšanu, atpūtu, kā arī izklaidi un uzturu. Gandrīz viss, kas saistīts ar cilvēka darbību, viņa dzīve saskaņā ar islāma reliģiju ietilpst Halal, tāpēc cilvēkiem tas ir dzīvesveids.

Kas ir halal?

Tas ir arābu vārds, kas nozīmē “visatļautība” vai “brīvība”. Halal ir islāma atļauts ēdiens, kas tiek ražots līdzīgi musulmaņu noteikumiem. Tas galvenokārt attiecas uz gaļas produktiem, jo ​​ticīgajiem ir aizliegts ēst gaļu ar asinīm un cūkgaļu, pērtiķiem (pēc Korāna domām, šie ir cilvēki, kurus nolādējis Allahs). Tiek ņemta vērā arī dzīvnieka nogalināšanas metode, tā jāveic saskaņā ar īpašu rituālu: jums ir nepieciešams nomierināt liellopus, noteikti lūgt, nogalināt ļoti ātri un nesāpīgi. Šo gaļu sauc par halal.

Halal produkti

Uzticīgi islāmisti izmanto produktus, kas ir izgatavoti pēc īpašiem noteikumiem. Ir atļauto un aizliegto ēdienu saraksts. Halal produkti ir šādi:

  1. Ogas, dārzeņi, augļi un to atvasinājumi.
  2. Visas ēdienreizes, uz kurām neattiecas Haram (aizliegts).
  3. Jūras un upju zivis: zuši, sams, stores.
  4. Siseņi
  5. Piena produkti, piens. Izņēmums ir tikai daži aizliegti komponenti: jogurts ar želatīnu sastāvā, ko iegūst, sagremojot dzīvnieku kaulus.
  6. Saldējums.
  7. Dārzeņu tauku margarīns.
  8. Bezalkoholiski dzērieni, ieskaitot saprātīgu kvasu, bezalkoholisko alu.
  9. Sojas pupiņas.
  10. Halal gaļa.
  11. Ziedkāposti.
  12. Rieksti, graudaugi.
  13. Sieri.
  14. Saldumi, saldumi bez alkohola. Izņēmums ir produkti, kas izmanto tīru spirtu, nevis rumu, konjaku utt. Tīrs alkohols islāma ticībā netiek uzskatīts par sliktu.

Ēdiens

Aizliegto produktu saraksts

Korāns satur visu veidu pārtiku, ko ticīgie nedrīkst lietot uzturā. Halal ēdiens tiek gatavots saskaņā ar noteiktiem noteikumiem. Šie ir piemēri tam, ko ticībai ir aizliegts izmantot:

  • dzīvnieku asinis;
  • emulgatori un krāsvielas;
  • tādu dzīvnieku gaļu, kas nokauti ārpus islāma tradīcijām, ēdot haram produktus;
  • visi dzīvnieku, žults / urīnpūšļa, dzimumorgānu iekšējās sekrēcijas dziedzeri;
  • dzīvnieki, kas miruši no nožņaugšanās, krišanas, trieciena, zibens vai strāvas ietekmē, kas miruši dabiskā nāvē;
  • papildu izejvielas no taukiem, kauliem, hararamikas dzīvnieku gaļas: želatīna biezinātāji, desu apvalki, desas;
  • alkohols kā dzēriens vai sastāvdaļa ēdiena pagatavošanā;
  • dabiski mirušas zivis;
  • plēsīgi putni ar spīlēm;
  • halal pārtika, kas nonāk saskarē ar harami pārtiku;
  • saldumi ar spirtu sastāvā;
  • ķirzakas, eži, bruņurupuči, čūskas, skorpioni, kaķi, suņi, peles, žurkas, hiēnas.

Alkohols

Halal gaļa

Kad cilvēki ikdienā runā par halal, tie bieži nozīmē gaļu. Halal uzturs nozīmē īpašu sagatavošanas procedūru, kas ietver noteiktu rituālu un kurā jāievēro divi svarīgi nosacījumi: nedrīkst būt haraāms un dzīvnieka nokaušanai jāseko Korāna kanoniem. Musulmaņi ir iemācījušies gatavot lieliskus ēdienus no šādas gaļas. Kaušanas laikā jāievēro šādi standarti:

  1. Vispirms jums jāizlasa lūgšana, pēc tam nekavējoties jāsagriež miega artērija. Tajā pašā laikā kaušanai izmantotajam nazim jābūt gludam, bez spraugām. Liellopiem jābūt pilnībā asiņotiem. Atliekas, kuras pēc visām šīm procedūrām atrodas liemenī, uzskata par pieļaujamām.
  2. Tad tiek noņemti nervi, dažas cīpslas.
  3. Gatavojot mājās gatavotu ēdienu, piemēram, pilafu, gaļai vispirms jāpievieno sāls, pēc tam noskalojiet to, lai atbrīvotos no asiņu paliekām.

Dažādu šķirņu gaļa

Kādi gaļas veidi ir halal?

Pastāv ievērojamas atšķirības no parastās gaļas, it īpaši attiecībā uz ražošanas noteikumiem. Atļautajās šķirnēs ir šādas iespējas:

  • vistas, tītara;
  • trusis;
  • liellopu gaļa;
  • kamielis, kaza, jēra gaļa;
  • paipalas, gārnis, pīle;
  • zosis, spalvas, strausu gaļa;
  • bifeļi, antilope, brieža gaļa.

Vistas liemenis

Halal gaļas rūpnieciskās ražošanas pazīmes

Ēdiens no halal ēdienkartes ir ne tikai reliģiska sastāvdaļa, bet arī tīri produkti, kas atbilst nepieciešamajām prasībām. Rūpnieciskajā ražošanā tiek ievēroti šādi noteikumi:

  1. katrā posmā tiek veikta rūpīga kontrole, lai tiktu ievēroti visi sanitārie un higiēnas standarti.
  2. Īpaši apstrādā dzīvniekus pirms kaušanas, laikā un pēc tam.
  3. Nobarošanu veic tikai ar dabīgu barību (ĢMO, piedevas, hormoni ir aizliegti).
  4. Dzīvniekam jābūt absolūti veselam.
  5. Pirms kaušanas ir jātur īsa lūgšana..
  6. Kaušanu veic tikai un vienīgi, izgriežot miega artēriju.
  7. Asinis pēc iespējas pilnīgāk noņem tikai ar dabīgu metodi, lai iegūtu patīkamu un maigu garšu. Tā pati procedūra var ievērojami samazināt baktēriju iespējamību..

Joprojām pastāv noteikumi, kas jāievēro ražošanas laikā:

  • nav hormonālo piedevu;
  • nav sasalšanas uzglabāšanai;
  • audzēšana, ražošana tiek veikta pilnīgi atsevišķi no citām precēm.

Saldēta vistas fileja

Vai pareizticīgajiem ir iespējams ēst halal

Musulmaņi upurē dzīvniekus, lasa īpašu lūgšanu, bet halal ēdiens tiek pagatavots atšķirīgi. Tāpēc saskaņā ar Bībeles kanoniem šāda gaļa nav upurējama (pretstatā auna kaušanai Kurbana Bayramā). Lielākā daļa krievu cilvēku ir pareizticīgi, tāpēc viņiem jāatceras, ka tas ir ēdiens, kas nāk no citas reliģijas. Eksperti šajā jautājumā sniedz šādus ieteikumus:

  • pareizticīgie var ēst halal ēdienu, ja citu nevar nopirkt;
  • šādi ēdieni ir atļauti, ja jūs apmeklējat musulmaņus;
  • Pareizticīgajiem nevajadzētu pirkt ēdienu mošejā.

Pareizticīgo priesteris templī

Novērtējiet šo rakstu
( Vēl nav neviena vērtējuma )
Pievienojiet komentārus

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: